
Samokov’da 30 ülkenin katılımıyla yapılan 21’inci Avrupa Kros Şampiyonası’nda Türkiye üç altın madalya kazandı. Elit erkeklerde Polat Kemboi Arıkan, Ali Kaya’nın önünde ipi göğüsledi.
Yarışın başından itibaren İspanyol Alemayehu Bezabeh ile birlikte üçlü olarak ilerleyen Arıkan ve Kaya, son tur içinde farkı 10 saniyeye çıkararak finişe birlikte geldi. 2012’de Avrupa Şampiyonu, iki kez de Avrupa 10 bin Kupası galibi olan Polat, böylece kıta unvanlarına bir de kros zaferi ekledi.
Geçen yıl Avrupa Kros’ta gençler birinciliği alan Ali Kaya, Zürih’teki Avrupa Şampiyonası üçünlüğünden sonra burada da iyi bir iş çıkardı ve gümüş madalyayı elde etti. Tarihte üç ve dördüncü sıra arasında en büyük farkın (29 saniye) Polat ve Ali’nin başarılı performansı, Türkiye ekibine takımlarda da ilk kez Avrupa zaferi yaşattı. İlk dört sporcusunun toplamında 33 puan elde eden Türkiye, İspanya’nın üç puan önünde birincilik kürsüsüne çıktı.
EMİNE DE ŞAMPİYON
Genç kadınlar kategorisinde yarışan 1995 doğumlu Emine Hatun Tuna, büyük şampiyonalardaki başarılı sonuçlarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce pistte gençler Avrupa ikinciliği ve dünya altıncılığı bulunan Emine, krosta Avrupa’nın en iyisi olma başarısı gösterdi. Emine, yarışta eski dünya gençler ikincisi Jessica Judd’ı geçti.
PODYUM: AVRUPA KROS
Emine’nin birinciliğine karşın, genç kadınlarda Türkiye takım sıralamasında dördüncülükte kaldı. Ancak ay-yıldızlı ekiplerden iki tanesi podyum gördü. Genç erkeklerde Saffet Elkatmış, Ferhat Bozkurt, Süleyman Bekmezci ve Ramazan Barbaros’un topladığı 70 puan Türkiye’ye üçüncülüğü getirdi. U23 kadınlarda da Türk takımı podyuma çıktı. Bu dalda altıncı olan Sevilay Eytemiş’in yanında, Seyran Adanır, Sabahat Akpınar ve Esma Aydemir’in finişi, toplamda 95 puana ulaştı ve bronz madalyayı Rusya ve Britanya’nın arkasında Türkiye’ye taşıdı.
atletizmdunyasi.com / Şevket F. Erbay